Livet med strubekræft
Efter behandling for strubekræft er det normalt at døje med hæshed, mundtørhed og sejt slim. For nogle vil det være nødvendigt at lære at bruge stemmen på en ny måde. Læs bl.a. om, hvad du selv kan gøre, hvis du har bivirkninger og senfølger.
Gener efter strålebehandling
Omfanget af bivirkninger afhænger af, hvor stort et område, der er blevet bestrålet, og hvor meget stråling, du har fået.
Nogle har kun få gener, mens andre får gener, der påvirker deres dagligdag. De mest almindelige gener, du kan opleve efter strålebehandling af strubekræft, er:
- Mundtørhed og en oplevelse af, at maden ændrer smag
- Synkebesvær og smerter i munden
- Slimhindeproblemer
- Hæshed
- Hævelse på halsen
Mundtørhed og sejt spyt
Mange døjer med mundtørhed efter at have fået strålebehandlet struben. Det skyldes, at spytkirtlerne ofte bliver skadet under behandlingen, og der derfor ikke længere produceres så meget spyt.
Generne bliver som regel mindre med tiden, når behandlingen er afsluttet, men mange må leve med mundtørhed i større eller mindre grad resten af livet.
Nogle oplever også, at spyttet ændrer sig og bliver mere tykt eller ’sejt’.
Mundtørhed og sejt spyt kan være meget generende og gøre det svært at tale, spise og synke. Der er dog en række ting, du selv kan gøre, for at mindske generne.
Ud over altid at have en flaske vand på dig, kan det også hjælpe med kunstigt spyt eller spytstimulerende midler, som du kan få på apoteket. Det kan f.eks. være sugetabletter, sukkerfrit tyggegummi, mundspray og tandpasta.
Lægen, tandlægen eller apoteket kan hjælpe dig med at afgøre, hvilket produkt der er bedst for dig.
Læs mere om årsager til mundtørhed og få gode råd til, hvad du selv kan gøre for at mindske generne:
Smagssansen kan ændre sig
Du kan også opleve, at din smagssans bliver påvirket, og maden enten smager anderledes eller af ingenting.
Smagsforandringerne opleves forskelligt fra person til person: Nogle synes, at maden smager for salt, for syrligt eller slet ikke af noget, mens andre oplever, at maden får en metallisk smag.
Smagsforandringerne kan vare i flere måneder efter, behandlingen er afsluttet. For nogle kan generne være varige.
Da det i forvejen kan være svært at spise al den mad, der er behov for, er det en god idé at prøve dig frem. Læg mærke til, om der er råvarer, du skal undgå, og om der er nogle, der smager dig bedre end andre. Læs mere her for gode råd til, hvad du kan gøre for at få maden til at smage bedre:
Kost ved synke- og spisebesvær
Mundtørhed, sejt slim, ændret smagssans - og måske sår i munden - kan gøre det svært at spise og synke, og det kan være en udfordring at holde vægten både under og efter behandlingen.
Hvis det er svært at holde vægten, er det godt at spise fedtholdig mad for at få så mange kalorier som muligt - suppleret med eller helt erstattet af proteindrikke. For nogle er det nødvendigt at få mad gennem en sonde for en tid.
Mange har glæde af at få råd og vejledning fra en diætist om, hvordan man kan spise mest hensigtsmæssigt.
I Kræftens Bekæmpelses opskriftsamling finder du opskrifter, der er synkevenlige. De er markeret med en blå prik. Enten er retterne flydende, eller også har de meget væde og sauce. Ofte vil der også være et tip om, hvordan du kan gøre retten endnu mere synkevenlig.
Find gode råd og opskrifter her:
Læs mere om bivirkninger og senfølger efter strålebehandling af strubekræft her:
Sene bivirkninger og senfølger efter strålebehandling af hoved-halsområdet
Gener efter operation
Hvis du har fået fjernet struben, skal du trække vejret gennem en åbning på halsen.
Den luft, du indånder, er kold og tør, og luftrøret reagerer ved at danne mere slim. Slimen er sej og kan være svær at hoste op. Det anbefales derfor, at du bruger et filter, som filtrerer og fugter luften, inden den kommer ned i luftrøret.
Hvis du får fjernet hele struben, kan du ikke tale som tidligere. Du kan lære at tale forståeligt igen, men det vil lyde anderledes end før operationen.
Reaktioner og følelser
Alvorlig sygdom en kæmpe omvæltning, som for de fleste fører en masse uvante tanker og følelser med sig.
Der er forskel på, hvordan og hvornår man reagerer. For nogle kommer reaktionen måske først, når behandlingen er færdig. Det kan overraske én, ligesom omverdenens reaktioner også kan overraske én - på godt og ondt.
Mentale teknikker som mindfulness, visualisering og meditation kan bruges til at afhjælpe angst, lindre smerter og forbedre livskvaliteten.
Livet som pårørende kan også være krævende. Det kan være svært at vide, hvordan man støtter bedst muligt, og det er ikke unormalt, at de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet.
Ændret kropsopfattelse
Din sygdom og behandlingen gør måske, at du skal lære at leve med en ændret krop. Det kan også være, at kroppen ser uændret ud, men at din opfattelse er blevet anderledes.
De fleste oplever, at jo længere tid man er sygdomsfri efter et behandlingsforløb, jo mere kan man tro på og få tillid til kroppen igen.
Mange oplever også, at sygdom og behandling får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt.
Hvis du er i et parforhold, kan det måske være nødvendigt at finde hinanden igen som kærester og måske også finde andre måder at være sammen på for at bevare intimiteten. Læs mere:
Træning og genoptræning
Hvis du har kræft, er det godt for dig fortsat at motionere og røre dig. Hvis du ikke motionerede, før du blev syg, kan det være en god ide at begynde nu. For efter kræftbehandling kan motion være med til at styrke kroppen og give dig mere energi. Det behøver ikke være hård motion eller i lang tid. En gåtur er fin. Mange oplever at føle sig bedre tilpas efter at have rørt sig.
Efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener.
For at have ret til genoptræning er det vigtigt at få en genoptræningsplan, inden du bliver udskrevet fra hospitalet. Du kan læse mere her:
Nemme øvelser: Motion mindsker trætheden
Arbejde under og efter kræftforløbet
Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden.
Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Nogle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom - måske på nedsat tid til at begynde med - mens andre må gå på pension.
Giv dig selv tid til at komme tilbage på en god måde - og sørg for at inddrage din arbejdsgiver og måske også din kommunale sagsbehandler.
Få råd og vejledning om at vende tilbage til arbejdet igen her:
Gode råd til at håndtere livet efter kræft
Brug app til at aftale praktisk hjælp
Med appen 'Sammenholdet' kan du oprette et netværk, hvor I kan koordinere opgaver som madlavning, børnepasning og transport - og du kan opdatere dit netværk på, hvordan det går. Hent 'Sammenholdet' gratis her: